Tuesday, 16 July 2013

Keracunan Makanan oh! Tidak!!!!!


As salam... hai korang hope ssemua sihat dan selamat berpuasa... ^_^
pertama sekali entry wid sempena bulan RAMADHAN ne.. Jeng jeng jeng..
wid nak publish pasal FOOD POISONING >.<

3hari yang lepas wid sendiri yang terkena keracunan makanan nie gara-gara beli mee hoon soto kat bazar ramadahn wid beli sebelum nak buka tapi di sebabkan teringin nak makan buat sahur wid belila awal sampai je kat rumah wid simpan dalam peti ais.. (korang pun biasa bikin macam gini kan) ^_^

Dipendekan cerita selepas saje sahur tunggu azan subuh perut wid dah mula rasa memulas rasa nak pitam pun ada.. ingat kan sakit perut biasa macam nak buang hadas besar tapi sebaliknya wid muntah berkali-kali dan setreusanya diarrhea, Klu selepas membuang sisa-sisa perut jadi baik takpe tapi yang nie wid terpaksa tahan bisa perut dari pagi sampai lah ke hari berikutnya.. seksa ye kawan-kawan tapi baru la wid ke hospital untuk mendapatkan rawatan...


Sampai-sampai je kat ER  bukan terus jumpa doctor tapi kena tggu giliran ye... dugaan sabar menanti dan akhirnya giliran wid jupa doctor... 

p/s : Doctor menasihati supaya nasi goreng yang telah di goreng sebaik-baiknya jangan disimpan dan di panaskan semula sebab dalam nasi tulah de bakteria yang menyebabkan FOOD POISONING.. 


Kawan-kawan jadi berjaga-jaga jugak tentang pemakanan kita ye... lagi-lagi bulan puasa nie kalau tengok semua nya kita nak tak salah nak membeli kat luar tapi tengok keadaan sekeliling tempat tu kebersihan aspek utama.. wasalam

2 comments:

  1. btul tu..tunggu doktor punyalah lama..last2 sakit pn ok..huhu...moga lps ni wid hati2 la ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit pun pandai berlakon kan... tq sis.. i will ^_^

      Delete

Thanks for view my blog ... drop your comment here buddy