Tuesday, 11 June 2013

Cuaca OHH Cuaca~~

Salam hari selasa semua... mmmm baru hari ini wid ada peluang nak updated entry memandgkan semalam keadaan wid tak berapa sihat demam+selasama+batu untuk bebrapa hari nie....

Jadi terlintas pulak na pos entry pasal cuaca nie yelah sharing is caring kan.... :)

Cuaca sekarang nie tak menentu kejap hujan sekejap sejuk kan... nak-nak kalau kita nie yang berkerja dalam air-con... senang dan mudah sangat lah nak demam nie >.<

Kalau yang berkerja di luar yang terpaksa berjemur bawah panas terik matahari di nasihatkan supaya janganlah mandi ke basah kan muka dalam keadaan kita tengah berpeluh sebab dari situ lah senang kita mudah sakit...

Selain itu jugak perbanyakan minum air suam atau mineral water sebab air putih nie bagus sangat untuk sistem imuni badan. 

AWAS! minuman sejuk terutaman ais tak bagus untuk badan ketika cuaca panas... memanglah nampak sedap kan lega je minum tapi effect dalam badan dan jugak akan terasa terlalu cepat haus...

wid jugak salah seorang yang tak boleh berjauhan dengan minuman sejuk ne... tapi telah di nasihati oleh doctor agar berhenti terus dari minuman yang sejuk terutaman sekali bercabornat... >.< tapi sebab kan kedegilan nie wid tak peduli pun apa cakap doctor 

''SAKIT ADALAH PENGHAPUS DOSA-DOSA KECIL''



Air putih/ mineral water sekurang-kurang nya 8gelas sehari..

Air sejuk/ sky juice... bukanlah tak bagus untuk di minum ada kebaikan dan keburukan.. paling bagus amalkan peminuman air suam untuk kesihatan tubuh badan :)

Sampai sini jelah wid dapat share dengan korang.. ini sekadar pegetahuan wid jelah wid pos entry ni.. kalau de rasa yang tak betul tu boleh la comment bagi pendapat.. sama-sama menambahkan ilmu pegetahuan la kata kan.. ye dak! ^_^

So happy reading.... wsalam !



2 comments:

  1. alamak..sis lagi suka minum air sejuk ketika panas..sedap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kan mmng sedap lepastu lega je rasa... tapi doctor cakp kat wid tak bgs uwarghhh... jap je dgr pastu telan je ar sjuk tu :D

      Delete

Thanks for view my blog ... drop your comment here buddy